فهرست مطالب

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید باقری صفحات 1-25
    از جمله ویژگی های بارز حدیث شیعه، نگارش آن در همان عصر صدور و حضور ائمه(ع) است. در این بازه زمانی آثار فراوان حدیثی با عنوان هایی چون «کتاب»، «اصل»، «جزء» و «نسخه» فراهم گردید که جایگاهی خاص در نظام حدیث پژوهی متقدمان امامی داشتند. ایشان در جریان احراز صدور احادیث، با تکیه بر نظام «قراین» از نشانه های متعددی استفاده کرده اند که بخش قابل توجهی از آن ها را می توان تحت عنوان «منبع شناسی» مشاهده کرد. آنان گاه به دلایل و شواهد مختلف، نوشته ای حدیثی را قابل اعتماد می پنداشته و در نتیجه احادیث آن را نیز معتبر قلمداد می کردند. ظاهرا ویژگی های خود این منابع فارغ از مولفان آن ها در اعتبار آن ها نقشی حائز اهمیت داشته است. این نوشتار می کوشد تا ضمن اشاره به توجه قدما به نشانه های اعتبار منبع، با مطالعه تحلیلی و نقد تاریخی گزارش های باقی مانده از متقدمان امامی و با تاکید بر خصوصیات خود منابع حدیثی، به مهم ترین نشانه های اعتبار منبع مکتوب نزد ایشان پرداخته و شواهد هر یک را با نمونه های متعددی تبیین نماید. عرضه کتاب بر امام و تایید آن، مقبولیت کتاب نزد محدثان و مدارس حدیثی، شهرت کتاب و موافقت با کتب معیار، از جمله ویژگی هایی است که سبب اعتبار منابع حدیثی، نزد محدثان متقدم امامی بوده است.
    کلیدواژگان: اعتبار منبع، تحلیل فهرستی، محدثان متقدم امامی، منابع حدیثی، نقد حدیث
  • سید علیرضا حسینی، عبدالرضا حمادی صفحات 27-51
    بررسی روش اطمینان به صدور حدیث، تاریخی همپای عصر صدور حدیث دارد. اعتبارسنجی احادیث در بین اصحاب امامیه در دوره های مختلف امری رایج بوده است. نقد محتوای آموزه منسوب به امام(ع)، معیار اعتبار سنجی در دوران ائمه(ع) و محدثان پیشین شیعه است. در این پژوهش، عوامل رویکرد اعتبار سنجی مبتنی بر نقد محتوای آموزه های منسوب به امامان شیعه و پیامدهای آن بررسی و بر این نکته تاکید شده است که این روش، معیار پیشینیان در پذیرش یا رد خبر منسوب به معصومان(ع) بوده است. تفاوت دیدگاه های اعتقادی و سطح استعداد اصحاب، بروز جریان انحرافی غلو و ایجاد فضای تقیه را می توان مهم ترین عوامل این رویکرد برشمرد. بازخوانی این عملکرد از آن جهت اهمیت دارد که معیار محدثان شیعه در انتقال احادیث به کتاب های خویش و نقد آثار سایر راویان بوده است.
    کلیدواژگان: اعتبار سنجی احادیث، رویکرد قدما در اعتبار سنجی، نقد محتوایی
  • ابوالفضل خوش منش صفحات 53-72
    تعیین یک مرکزیت دینی و برگزیدن و تربیت امتی منسجم را می توان هدف اغلب بلکه تمام ادیان گذشته دانست. ما این موضوع در مورد «آیین» و «امت اسلام» شکل کامل تری یافته و خدایی که منشا «عدل» و «حق» و «وسطیت» است، «مرکزیت»ی را به نام مادر شهرها یا «ام القری» معین کرده است. همو انسانی را که «حقگرا» و «تسلیم» امر وی و نیز دعوت کننده به سوی «ملت» و «آیین حنیف فطرت» و دور از افراط و تفریط راست و چپ است، فرمان داده است تا در مادر شهرها و «ام القرا»ی مورد اشاره، «بیت»ی را برای او بسازد و آن را تطهیر و تقدیس کند تا در کنار همین «بیت»، پیامبر اعظم(ص) با «شریعت خاتم» ظهور کند و با تعلیم و تربیت خود، «امت وسط» را پدید آورد. «بیت» مورد اشاره که خود در مرکزیت مادر شهرها قرار گرفته است، حائز شرایط ویژه ای از جمله اولویت و تقدم دیرینه، ملجا امن بشر در طول تاریخ، طهارت ظاهری و باطنی و محل آخرین بخش از تاریخ آیینی و ظهور منجی موعود است.«امت وسط»، به برکت مجموع آنچه بدو داده شده است، عهده دار وظایف و مسئولیت های مهمی می شود که از آن جمله است: نظارت بر اعمال دیگر امت ها و شهادت دادن بر آن، الگو بودن برای آن ها و مشارکت بارز در بسط معنویت و صلح و سلام جهانی. این مسئولیت در زمان حاضر که عصر سرخوردگی های انسان معاصر است و از الگوی مدنیت اسلامی و طرحی سالم و کارا برای تمدن بشری سخن می رود، اهمیتی افزون می یابد.
    کلیدواژگان: امت اسلامی، امت وسط، ام القری، قبله
  • حامد شریعتی نیاسر، مجید معارف، محمدرضا شاهرودی صفحات 73-97
    سید مرتضی(ره) عالم بنام امامیه در قرن های چهارم و پنجم و صاحب نظر در حوزه های مختلف علوم اسلامی از قبیل فقه، اصول، کلام، حدیث و تفسیر قرآن، قائل به ترجیح وجوه عقلی در نقد و تبیین احادیث است. این مقاله ضمن بررسی جایگاه عقل و نقل نزد وی و تبیین اصول عقلانی مورد استناد او، به کشف رابطه عقل و نقل از دیدگاه این عالم عقلگرا پرداخته و نشان داده است که او از عقل برای نقد درونی نقل یاری می جوید و آن روایاتی را که با احکام بدیهی عقل در تضاد است، یا تاویل می کند و یا در صورت عدم قبول تاویل، از پذیرش آن سر باز می زند. همچنین او در مواضعی برای هریک از دو منبع معتبر معرفت دینی، یعنی نقل و عقل، نقش استقلالی قائل است و در مواردی آن دو را موید یکدیگر می داند و در برخی موارد نیز به تعبد در برابر نقل قطعی حتی با وجود غرابت ذهنی آن ملتزم است.
    کلیدواژگان: تاویل، حدیث، خبر، روایت، سنت، سید مرتضی(ره)، عقل، نقل
  • مرضیه شفیع زاده، پروین بهارزاده، فتحیه فتاحی زاده صفحات 99-130
    مفهوم «کلمه» یکی از مفاهیم مهم و در عین حال پیچیده ای است که از دیرباز مورد توجه مکاتب بشری و الهی بوده است. «کلمه» در قرآن کریم نیز جایگاهی ویژه دارد و تکرار این واژه، نماد اهمیت آن است. معناشناسی واژه های قرآنی، از روش های نوین پژوهش در قرآن کریم است و از این رو در نوشتار حاضر با استفاده از برخی روش های نوین معناشناختی، مفهوم«کلمه» تبیین و مولفه های معنایی آن از قرآن کریم استخراج شده است. در این روش از طریق رویکرد همزمانی، چهل و شش آیه مربوط به «کلمه» مورد مطالعه قرار گرفت. با تحلیل کاربردها و از طریق استخراج مفاهیم همنشین و جانشین، مشخص شد که مفهوم «قول» به هسته معنایی کلمه نزدیک تر است و از این رو می تواند جانشین «کلمه» محسوب شود. همچنین مشخص شد که بالغ بر نیمی از آیات اختصاص یافته به «کلمه» در قرآن، درباره خداوند به کار رفته و بیانگر «امر» اوست که از اراده اش نشات می گیرد و بخشی از آن اوامر، به سنت های الهی باز می گردد. در یک آیه نیز «کلمه»، به کافران نسبت داده شده است و بیانگر عقیده آنهاست که عملی را در پی دارد؛ بدین ترتیب «کلمه» در قرآن کریم، قولی است که هم به خداوند متعال و هم به انسان نسبت داده شده است. در بقیه آیات نیز، «کلمه» بدون انتساب به کسی، با صفات و ویژگی های مثبت و منفی متفاوتی همنشین شده است که بر اقوال اعتقادی توحیدی و غیر توحیدی مختلفی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: روابط همنشینی، روابط جانشینی، قرآن کریم، قول، کلمه، معناشناسی، مولفه های معنایی
  • سید محمدرضا فقیه ایمانی، عباس مصلایی پور صفحات 131-152
    عموم محققان، علامه طباطبایی را بیشتر با کتاب المیزان فی تفسیر القرآن می شناسند؛ اما آنچه درباره ایشان کمتر بیان شده، آن است که این مفسر بزرگ قرن، قبل از نگارش این تفسیر، کتاب تفسیر البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن را به رشته تحریر در آورده است. سوالی که در اینجا مطرح است آن است که علت این تالیف دوباره تفسیر چیست؟ در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی به روش شناسی تفسیر البیان و مقایسه اجمالی آن با تفسیر المیزان و نیز ویژگی هایی که این تفسیر را از تفسیر المیزان متمایز ساخته است، می پردازیم. به نظر نگارندگان، از آنجا که تالیف کتاب از سوی علامه طباطبایی بنا بر موقعیت شناسی و درک نیاز های روز بود؛ زمانی که وی هجمه شدید دشمنان برای نشان دادن مخالفت قرآن و احادیث را مشاهده کرد، برای پاسخگویی به این یاوه گویی ها تفسیر البیان را تالیف کرد. همین مفسر، زمانی که خرده گیری مخالفان شیعه نسبت به فقدان یک تفسیر فاخر اجتهادی و جامع در میان شیعه را مشاهده کرد، به تالیف تفسیر المیزان همت گماشت. همچنین وی در عین اینکه به مسائل عقلی در این تفسیر توجه ویژه داشت، از پرداختن به روایات نیز غافل نبود و معتقد بود اساس روش او در این تفسیر، همان روشی است که ائمه(ع) در روایات ما را به آن رهنمون شده اند. لذا می توان گفت که تفاوت دغدغه اصلی علامه در زمان تالیف این دو اثر فاخر، موجب تفاوت های شکلی و ساختاری میان آن ها شده است.
    کلیدواژگان: البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن، تفسیر روایی، تفسیر قرآن به قرآن، علامه طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن
  • معصومه مرزبان، مهدی احمدی صفحات 153-173
    پیوند معنایی صفات پایانی آیات قرآن با مضمون آنها که این نوشتار در مقام بیان آن است، موضوعی بلاغی، تفسیری و کلامی است. به عقیده برخی مفسران، سیاق آیات قرآن، بر ارتباط معنایی عمیق صفات پایان بخش آیات با محتوای آن ها دلالت دارد و این ارتباط به گونه ای است که اگرآن اوصاف کنار گذاشته شوند، در مراد و مقصود آیه خلل ایجاد می شود. در نوشتار حاضر، انواع این پیوند معنایی ذیل عنوان هایی از قبیل تعلیل، تاکید، تلازم، توضیح، تتمیم، تقابل و ترغیب، مورد بحث قرار گرفته است.
    ر ارتباط معنایی با مضمون آیه استوار است. پیوند معنایی صفات پایانی آیات قرآن با مضمون آن ها موضوعی بلاغی، تفسیری وکلامی است. به موجب سیاق آیات که با گفته برخی مفسران پشتیبانی می شود صفات پایان بخش آیات با محتوای آنها ارتباط عمیق معنایی دارند این ارتباط به گونه ای است که اگر این اوصاف کنار گذاشته شوند، در مراد و مقصود آیه خلل ایجاد می شود. با تکیه بر آنچه گفته شد، می توان این پیوند را درعناوین استنباطی؛ تعلیل، تاکید، تلازم، توضیح، تتمیم، تقابل وترغیب مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: ارتباط معنایی، پیوند، زوجیت، صفات، مضمون و محتوای آیه
|
  • Hamid Bagheri Pages 1-25
    Writing of Shī‘ā traditions in the same Imams’ (P. b. u. h) era is one of the prominent characteristics of these traditions. In this era، a lot of works were produced titled “Book” (Kitāb)، “Original” (Aŝl)، “Component” (Joz’) and “Version” (Noskhah)، and etc. that played a significant role in the early Imāmī Ĥadīth scholars’ tradition studies. Relying on the systematic method called «evidential system»، the scholars used several evidences in the evaluation of traditions، of which some significant proportion can be titled “source cognition”. Sometimes، depending on different reasons، they considered some writings reliable thereupon the Ĥadīths included in these writings were regarded “reliable” too. Regardless of the specifications of their authors، the features of these sources، themselves، have played an important role in their validation. In addition to indicating the earlier scholars’ attention to the evidences of source reliability، this paper، through analytical study and historical analysis of earlier reports remained، attempts to provide an appropriate answer to this question with an emphasis on “source features”. It also attempts to address the major indications of authentic writings and to illustrate the evidences of each one with a few examples. Some of the features of Ĥadīth books that affected their validation were to submitting the book to the Imam and its verification by him، acceptability of the book by Ĥadīth scholars and schools، reputation of the book and its agreement with standard books.
    Keywords: Early Imāmī Ĥadīth scholars, Ĥadīth criticism, Ĥadīth literature, Source credibility, Source criticism
  • Sayyed Ali Reza Hosseini, Abd Al Reza Hammadi Pages 27-51
    The examination of the method of authenticating the Hadith dates back to the history of Hadith itself. Authenticating the Hadith was common among Shiites in different periods of time. Content criticism of the texts, attributed to Shiite Imams, was the criterion for authenticating the Hadith in the time of Imams and previous Shiite scholars. In this research, the factors of authentication approach, based on content criticism of teachings, attributed to Imams and their consequences, are examined and it will be emphasized that it was the criterion of antecedent Islamic scholars for verification or rejection of traditions attributed to the Imams. The approach of Shiite scholars to comprehend the traditions and to retain them, the status of assurance in authentication of Hadith and examination of the effective factors in presentation of traditions has an important role in this status. The difference of beliefs and Al-As-haab’s (companions’) talent capacity, the emergence of Ghuluw (extremism) and the environment of Taqiyya (religious reservation) in Shiite society can be considered as the most important factors of this approach. Revision of this method is important, because of the fact that it was the criterion of Shiite traditionalists to transmit traditions and to use them in their books, and also to criticize other narrators of Hadith.
    Keywords: Hadith, Authentication of Hadith, Content Criticism
  • Abolfazl Khoshmanesh Pages 53-72
    Designation of a religious centrality and the education of a straight Ummah is the aim of almost even all of the religions. This can be witnessed more clearly in Islam. Allah، the source of truth and justice، has designed a centrality to be Umm ul-Qura or base of the communities. It is a notion that cannot be found completely in the notion of the term، metropolis. Allah commanded his slave Abraham، the hanif and the Muslim to invite the humanity to the straight path and to build His house in Umm ul-Qura and to scarify for it، near which the seal and the last of the prophet appeared and educated the Ummat- e Wasat. This old house، being in the middle of other cities، has particular features like priority، secured، exoteric، and also hidden purity. This religious centrality should be the scene of the appaearnce of the Salvager، Imam Mahdi too. Thus، this Ummat- e Wasat has heavy tasks and important responsibilities upon the mankind: to observe and witness the other community works and become a model for them in developing the global peace. These tasks are more important nowadays we talk about the contemporary difficulties of modern man and when we search for a safe model for human and global civilization based on the sublime values.
    Keywords: Umm ul, Qura, Ummat, e Wasat, Islamic Ummah, Islamic civilisation, Qibla
  • Hamed Shariati Neyasar, Majid Maaref, Mohammad Reza Shahroodi Pages 73-97
    sayyed mortaza is one of the noble imami scholors in 4-5th century and an specialist in some different Islamic disciplines such as Fegh، Kalam، Tafsir. He believed the preference of reason in explaining and criticizing of the traditions. This article addresses his views on relation of reason and narration. He uses reason to criticize and interpret narrations. Reason in his view has an independent roll and sometimes it helps narration and sometimes narration helps it to express the correct meaning of religious ideas.
    Keywords: Seyyed Mortaza, Reason, Hadith, Narration
  • Marzieh Shafiezadeh, Parvin Baharzadeh, Fathieh Fattahizadeh Pages 99-130
    The concept of “Kalama” has always been one of the most important and yet complicated concepts that has been brought to attention in human and divine schools of thoughts. “Kalama” has also claimed a special place in the Holy Qur’an، and the repetition of it throughout the Book is a sign of its importance. Semantics of Quranic words is one of the modern methods of investigation in Holy Qur’an. This research، accordingly، has tried to clarify the concept of “Kalama” and to decipher its semantic components from the Holy Qur’an، by using modern semiotics. The synchronic method allowed the study of the 46 verses in the Holy Qur’an that contained “Kalama” within them. After analyzing their application and deciphering syntagmatic and paradigmatic concepts، the results showed that the concept “Ghol” was the closest concept to the core meaning of “Kalama”، and thus could be used as a paradigm for the phrase. Therefore “Kalama” is a speech or saying attributed to both God and human in the Holy Qur’an. However، over half of these 46 verses point to divine commands which result from God’s will or divine traditions. In one verse it points to infidels and reveals their beliefs about their actions. The rest of these verses are not attributed to anything or anyone، rather they are syntagmised with differing positive and negative traits، which express different monotheism and un-monotheism beliefs.
    Keywords: Holy Quran, Semantics, Semantic Components, Syntagmatic Relations, Paradigmatic Relations, Kalama (word), Ghol (Speech, Saying)
  • Seyyed Mohammad Reza Faghih Imani, Abbas Musallai Poor Pages 131-152
    Most of the scholars، know Allamah Tabatabaei mostly through his interpretation «Al–Mizan–fi–tafsire–al-Quran”. But what is less expressed about him is that: he had written the interpretation “Al-Bayan” before writing the “Al - Mizan”. The question here is: what is the cause of authoring» Al–Mizan”? In this paper، with descriptive – analytical method، we focus on the methodology of «Al-Bayan Interpretation»، and briefly compare it to the «Al-Mizan interpretation»، and also determine the features that has made this interpretation distinguished from «Al–Mizan”. According to the article، since Allamah-Tabatabaei authored his books according to his understanding of the daily needs، when he observed the severe attack of Islam enemies to the Quran and Hadith، wrote “Al-bayan” to defend against the attack. He authored “Al-mizan”، when he saw the lack of a fine، intellectual and comprehensive interpretation among the Shia. It is worth noting that while he gave a particular attention to the logical issues in this interpretation، he didn’t neglect to consider the narratives. The way based on which he wrote his interpretation was the same way to which our imams have leaded us. One can say his different concerns at the time of writing these two fine works، is the cause of structural and formal difference between the two.
    Keywords: Interpretation of Al–Mizan', Interpretation of Al Bayan', Narrative interpretation, Interpretation of Quran by Quran”, Allamah Tabatabaei
  • Masome Marzban, Mehdi Ahmadi Pages 153-173
    The research argues that the ending divine attributes of the Quranic verses are related semantically to the verses’ theme. According to the content of the Quranic verses، supported by some commentators، the ending divine attributes of the verses have such a deep semantic relationship with the verse content that if we abandon the ending attributes، some disorder is made in the verse theme. This relation can be a kind of causality diligence، arguing، emphasis، inseparability، and so forth.
    Keywords: Semantic relationship, Sematic, Verse, The theme, content of the verse